ЛЕД Ламп отпад: постоје добре вести и лоше

- May 22, 2018-

После скоро деценије главне употребе, ЛЕД диоде су и даље само део одбацивања у Европи, тако да изгледа да живе у складу са захтевима за дуговечност. Рециклирање би могло бити друга ствар.

Ако је ток отпада никаква индикација, изгледа да ЛЕД жаруље живе до тврдњи произвођача за дуговечност: у Европи они и даље воде мање од 2% одбацивања.

Заинтересовани за чланке и најаве о ЛЕД лампама и сервисним програмима?

Тај број долази од Еуцолигхт-а, групе организација које надгледају прикупљање и рециклирање лампи и расвјетних производа широм Европе. Између њих тврде да се баве 79% сијалица прикупљених у 18 земаља у којима послују.

"ЛЕД лампе тренутно представљају мање од 2% струје отпада, са њиховим дугим веком", рекла је Еуцолигхт након годишње конференције која се одржала прошлог мјесеца у Сассенхеиму у Холандији.

Прошли су већи део деценије од када су ЛЕД диоде почео да улазе у маинстреам - довољно дуго да би се они појавили у много већој пропорцији од 2% ако су прерано престали. Произвођачи неформално прате тврдње о 20-годишњем и дужем животу (мада је тешко пронаћи гаранцију преко 5 година, а многи су краћи). Означавање производа обично наводи опсег од 15.000-30.000 сати, што се 3 сата дневно преводи лабаво на између 14 и 28 година.

Дакле, док потрошачи још увек нису користили довољно ЛЕД лампи довољно дуго да потпуно доказују дуготрајне тврдње, ток отпада пружа солидне индиректне доказе да се ЛЕД производи генерално задржавају прилично добро до сада. (Извињавам се онима од оних који су само 9 месеци бинђали, то се заиста може десити.)

То су добре вести.

Већина светиљки и светиљки који улазе у збирке рециклаже данас су старији извори светлости, а не ЛЕД. (Пхото цредит: Рецензија ЕуцоЛигхт члана.)

Али ту је руб. ЛЕД диоде ће у наредних 10 година садржати око 30-40% отпада, а како се то дешава, индустрија ће имати већи посао да их обави рециклирањем од онога с којим се суочавала у прошлости једноставним дизајном, навео је Нигел Харвеи, Генерални директор рециклера за рециклажу лампе и члан Рецолигхт члан Еуцолигхт.

Као што је ЛЕДс магазин објавио у нашој најновијој кружној економичној причи, док је више од 90% материјала флуоресцентних цеви обновљено данас у Великој Британији, изградња ЛЕД лампи ће отежати чак чак 50%. (Садржај мај / јуни ће ускоро погодити веб локацију ЛЕД- а, али претплатници могу у потпуности прегледати чланак .)

"Једна од предности ЛЕД технологије је експлозија у распону материјала који се користе, дизајн који се користи, облици, величине, све", рекао је Харви ЛЕД-у . "Они омогућавају много више иновација у начину на који се прави производ. Али та хетерогеност производа долази по цену када се ради о рециклажи. Имате толико много материјала тамо. Оне су спојене заједно, често са лепком и пеном, што их чини веома раздвојеним помоћу механичких процеса. Имате све врсте материјала тамо од пластике, стакла, керамике, алуминијума, бакра. Имате ПЦБс. То је потпуна мешавина. Имамо проблем који ће се вратити и угризи нас. "

Сада, да се вратимо неким добрим вијестима: овај изазов није био непримећен на Еуцолигхт конференцији.

"У ту сврху делегати су сазнали о техничком саставу и опцијама за будућност ЛЕД-а и технике рециклаже ЛЕД-а", рекла је Еуцолигхт.

Радујемо се гледању развоја.

Треба да знате више о кружној економији?

На веб сајту Лук пронаћи додатне информације од Нигел Харвеи о прихватању кружне економије .

Уредник Лук апликација Јохн Буллоцк такође је осјетио концепт .

Чак иу неизвјесним временима које је поставио Брекит , индустријске организације су се залагале за напредовање у моделу одрживих услуга.

ЛигхтингЕуропе је детаљније истражила предности кружне економије .