Како се вештачко светло може прилагодити како би се заштитили светлосно осетљиве птице и слепице

- Jul 24, 2018-

Увођење вештачког осветљења доноси многе користи у урбаним срединама. Побољшава видљивост, повећава осећај удобности и сигурности и може се чак користити као моћно средство за стварање искустава и промену перцепције простора.

Све ове предности могу се постићи само уз помоћ правог извора светлости са правим квалитетом. Осветљење слабије квалитете, како традиционалне тако и ЛЕД, може имати различите негативне посљедице на добробит и удобност како природе тако и људи. Међу овим недостацима су повећано загађење светлости и сјајни сјај, неугодност становника у градовима проузрокованим сјајем, грубом и неконтролисаном расвјетом и негативним утјецај на биодиверзитет.

 

Овај чланак истражује другу тему: последице вештачког осветљења на биодиверзитет; посебно на птицама и слепим мишевима. Описује мјере које треба успоставити како би се осигурало да те животиње не узнемиравају вештачко освјетљење током храњења, миграције и опћег понашања.

Утицај вештачке светлости на птице

Последњих година, екологи су спровели обимна истраживања како би показали да јака светла привлаче и дезоријентишу птице, нарушавајући путеве лета. Један од аспеката који су могли да покажу јесте да је миграција птица поремећена у близини инсталација урбане светлости високог интензитета и на обалним локацијама, између осталог. Као резултат тога, птице проводе додатно време летења око извора свјетлости, користећи вриједне енергетске ресурсе умјесто да напредују на својим миграционим путевима. Сходно томе, многе птице можда не преживе своје напорно путовање, или имају мање шансе да успјешно узгајају на свом мјесту.

 

Да би сакупио више знања о феномену и потенцијално пронашао решење, Пхилипс Лигхтинг је спровела своја истраживања. Да би проучавали миграцију јесенских птица, студија терена на приморским подручјима за девет месеци била је праћена истраживањем на оффсхоре платформи у Северном мору. Као део овог истраживања, извори светлости на платформи за производњу плина на отвореном су замењени специјално развијеним светлосним спектром.

Током студије у различитим временским условима забележене су различите врсте птица. Птице су такође пребројане на станицама звоњења на оближњим острвима. Резултати, у поређењу са историјским подацима, јасно су показали да је када је конвенционални извор сијалице замењен посебним спектром светлости, број птица који се кружио око извора светлости знатно је смањен. Кликните овде да преузмете бели папир да бисте прочитали више о коришћени методологији и примарним резултатима.

На основу исхода овог истраживања, Пхилипс Лигхтинг је дизајнирао нови спектар светлости који не ометава птице током миграције. Дизајниран је тако да буде постављен на велике осветљене објекте у тамном окружењу, као што су инсталације на отвореном, даљинске луке или инсталације портова и одређени градски небодери. Док значајно смањује ноћне активности птица, светлост и даље обезбеђује довољно светла за безбедност и удобност људи.

Ставите лаган рецепт у праксу на Амеланду
 

Амеланд је острво на северној обали Холандије. Налази се у Вадден Сеа, који је УНЕСЦО светска баштина. Амеланд је подручје узгоја и зимовање за 10-12 милиона птица годишње. Острво има јасну визију одрживости и намерава да постане неутрална ЦО 2 у блиској будућности. Ова визија укључује стварање животног простора за грађане и дивље животиње. Схватајући значај минимизирања ефекта вештачког осветљења на природу, општина је од Пхилипс Лигхтинг-а тражила најодрживије решење за осветљење на острву. Ово се показало као посебан светлосни рецепт за смањење негативног утицаја осветљења на птице и обезбеђивање гладак миграције птица.

На умиљке утичу и вештачка светлост

Још једна главна брига је ефекат вештачког осветљења на различите врсте лептира. Лопатице су изузетно важне за уравнотежени екосистем. Они контролишу број потенцијално надражујућих или штетних инсеката и веома су ефикасни у контроли пољопривредних штеточина, што може довести до смањене потребе за спречавањем пестицида. Они су такође робусни природни индикатори здравственог стања животне средине, с обзиром на то да промјене популације батина указују на промјене у аспектима биодиверзитета. Директива о стаништима, објављена од стране Европске комисије, обухвата све врсте лептира које живе унутар Европске уније. Директива захтијева од свих држава чланица да предузму позитивне мјере како би осигурале да њиховим популацијама лептира добију повољан статус заштите.

Истраге које је извршило више удружења, као што су Бат Труст Цонсерватион , утврдили су да вештачка светлост утиче на ноћно покретање и храњење слепих мишева. Поред тога, утврђено је да различите врсте реагују различито на вештачко светло, што може довести до значајног поремећаја укупног екосистема тиме што даје неправичне предности врстама које се мање плаше вештачког светла.

Укратко, светлост може имати утицај на руте путарине слепих путева. На пример, осветљени путеви могу деловати као препрека коју слепим мишевима не могу или не усудјују да пређу. Светлост такође може имати директне или индиректне ефекте на колоније одгајивача, хибернације и склоништа. Током истраживања које је обавио Труст Цонсерватион Труст у 2017. години, утврђено је да ЛЕД диоде бијелог свјетла одвраћају спорије летеће врсте од пијења код корпи за стоку, а чак је понашање алкохола код бржих летећих врста било ометено.

Седмогодишња студија на осам различитих локација

За детаљније испитивање ових утицаја, Пхилипс Лигхтинг је покренуо студију која је тестирала реакцију три врсте љуштура на три различита експериментална свјетлосна спектара у иначе тамном и несметаном природном станишту. Преко седам година истраживање је спроведено на осам локација у Холандији. Постављене су светле поставе које емитују бело светло или два различита светлосна рецепта. Резултати истраживања су показали да се одређене врсте веома плаше вештачког светла и покушавају да га избегну по сваку цену, али када примењују наменски рецепт са изабраним спектром, њихово понашање је исто као и током пуне мрак. Кликните овде да бисте преузели бијели папир који објашњава методологију која се користи и примарне резултате.

Светлосни рецепт за оптималан екосистем за слепе мишеве

У складу са налазима истраживања, дизајниран је нови спектар светлости за животиње које су узнемирене кратком таласном дужином. Приказује минималну атракцију за инсекте. Лопатице се понашају на исти начин као да је то пуна мрака, што помаже у одржавању равнотеже екосистема пружањем једнаких могућности за све врсте. Свети путеви не делују као границе или препреке које треба прећи ноћу. Истовремено, људи имају довољно светла за безбедно управљање или вожњу.


Ретки мишеви у Ниеувкооп-у имају предност

Захваљујући својој реткој и посебној флори и фауници, Зуидхоек у општини Ниеувкооп у Холандији део је мреже Натура 2000. Општина је одлучила претворити стару кампу у стамбено насеље, али прије почетка градње, обавезни су да процене флору и фауну подручја. Открили су да је то важна област за храњење неких врста ретких врста. Прије него што су наставили са програмом стамбене изградње, стога су морали увести одређене мјере заштите, укључујући и освјетљење које не би ометало ноћну активност храњења слепих мишева. Општина је одабрала наменски рецепт за светлост, развијен за главе од Пхилипс Лигхтинг. То не утиче на понашање слепих мишева, али осигурава довољно осветљење за људске становнике овог подручја. Кликните овде да прочитате студију случаја.

Еколошке предности ЛЕД осветљења

Обимна теренска истраживања која је спровела компанија Пхилипс Лигхтинг довела је до развоја наменских рецептура светлости описаних у овом чланку. Светлосни рецепти помажу у несметаној миграцији птица и спречавају нарушавање природног понашања слепих мишева. Ова иновативна иницијатива показује да иако осветљење у будућности има јасан циљ да побољша енергетску ефикасност, може такође допринијети очувању природе.